Gebrandschilderde ruitjes met wapens van Van Basten, Van Asbeck, Von Kerssenbrock, Groenlo/Vreden 1720

Het betreft een serie van vier bijelkaar horende gebrandschilderde rechthoekige ruitjes van twee echtparen. Formaten: ca. 12x18,5x0,15cm. Zeer wrs. deel uitgemaakt van een glas-in-lood raam, gedateerd 1720, met de familiewapens van de hieronder genoemde personen.

 

De gebrandschilderde ruitjes zijn vermoedelijk afkomstig uit Groenlo of Vreden (Dld) (mogelijk bestaat er een samenhang met de bouw van barokkerk van Zwillbrock (Dld.) die in 1720 gereed kwam. Of met het overlijden in 1720 van Johan Hendrik von Kerssenbrock. Mogelijk  hebben de ruitjes gezeten in het huis Van Basten - Van Asbeck in Groenlo.

 

Zwillbrock was een toevluchtsoord voor de onderdrukte katholieken uit de  Achterhoek en Twente. Zij mochten na afloop van de 80-jarige oorlog in 1648 van de Staatse regering niet meer in het openbaar hun godsdienst uitoefenen. De kerk in Zwillbrock was een van de vele kerken vlak, over de grens van Gelderland, die werd opgericht om Nederlandse katholieken toch de gelegenheid te geven om naar hun kerk te gaan.

 

 

Op de ruitjes worden vermeld:


Mr Hendrik Jan van Basten (1680-1729) en Margaretha Geertruida van Asbeck (1684-1760), echtgenoten, die sinds 1709 zouden wonen in Groenlo in het eerste huis aan de nieuwe poort (met poort met wapensteen). Dat is het huidige huijs Basten Asbeck.

 

Johan Hendrik von Kerssenbrock (<1685-1720) en Sibilla Maria van Basten (Groenlo 1683-1716 Vreden), echtgenoten (Sibilla is een zus van Hendrik Jan)

 

 

Bron: Archief Stichting Vicarie Sancti Nicolai.

De 4 ruitjes bevinden zich in de collectie van de Van Batenborgh Stichting te Groenlo

 

Vergelijk: Kerk te Zwillbrock (Dld.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wapens van het echtpaar Von Kerssenbrock - Van Basten, gedateerd 1720

(Collectie Van Batenborgh Stichting, Groenlo)

 

 

© 2008 Van Batenborgh Stichting, Groenlo

 

 

 

 wapen Van Basten, gedateerd 1720

 

 wapen Van Asbeck, gedateerd 1720

(collectie Van Batenborgh Stichting, Groenlo)

Actualiteit

Unieke zilveren schaal uit zevende eeuw met zonnewiel in Oegstgeest gevonden.