Collectie keramische kunstvoorwerpen Van Basten Batenburg - van den Boogaart

 

De collectie is afkomstig van Stoom­fabriek van kleiwaren te Tegelen (later Russel-Tiglia en Tegula) en in bruikleen gegeven aan de Stichting Tegels oudheidkundig- en pottenbakkersmuseum te Tegelen (Kasteellaan 8, 5932 AG Tegelen, tel.(077)3734559)

 

A.V.H.G. Goossens richtte rond 1935 het keramische atelier op waar talentvolle,jonge medewerkers, onder leiding van een bekwame leermeester, de kunst van het pottenbakken uitoefenden. Diverse Limburgse kunstenaars, zoals Jac Bongaerts, Suzanne Nicolas, René Smeets en Frans Timmermans hebben er de basis voor hun kunstenaarsschap gelegd. Tot in de jaren 1960 werd er in dit atelier sieraardewerk vervaardigd.

 

De Tiendschuur/Het Pottenbakkersmuseum toont in haar museum zowel historisch als hedendaags keramisch werk. De historische collectie biedt een boeiende blik op de Tegelse kleiwaren-nijverheid door de eeuwen heen. Vanaf de Romeinen, die hier als eersten hun Tegula (platte dakpan) produceerden, tot en met het laatste fijn-keramische werk uit het atelier van de fabriek Russel-Tiglia (40er t/m 60e jaren).
Ook ziet u de ontwikkeling van de grof-keramische industrie en het beroemde Tegelse export product: het Tegels zwartgoed (zwart geglazuurd, handgemaakt servies, omstreeks 1830). U maakt kennis met de typische Tegelse drie-kleuren techniek, waarbij gele, witte en donkerbruine klei werd aangebracht op rode klei, door middel van apllicatie, penseel of ringeloor.

 

Zie voor meer informatie:

 

 

Collectie overige voorwerpen

 

Deze is zeer beperkt van omvang, nog niet beschreven en nog niet toegankelijk.

 

 

Ambtsstempel Vrederechter Groenlo, omstreeks 1800

 

   

 

 

 

Actualiteit

Unieke zilveren schaal uit zevende eeuw met zonnewiel in Oegstgeest gevonden.